0 ks

Rozhovor pre Refresher – II.

LOCO BURGERS & SANDWICHES: Burgráreň, ktorú musíš navštíviť! (Rozhovor)

Ako sa z obyčajných teenagerov stali majitelia impéria burgrární.

Majitelia Pavol a Michal, ktorý stoja za zrodom LOCO BURGERS & SANDWICHES porozprávali ako vznikla táto myšlienka, prečo sú burgre pomenované po celebritách, akým spôsobom môžeš exisovať pod ich menom a kde budú otvárať ďalšiu prevádzku.


Ako vznikla myšlienka založiť gastro prevádzku, ktorá dnes konkuruje velikánom?
Už ako mladí chalani sme snívali o tom, že budeme niečo prevádzkovať, chceli sme podnikať, tak ako každý (smiech). Začalo to v podstate v niekoľko generačnom rodinnom podniku na Podhájskej, kde sme my dvaja (majitelia/bratranci) robili, stále sme premýšľali ako sa posunúť a urobiť si niečo vlastné. Jedného dňa sme sa pohádali s frajerkami (smiech), išli sme na pivo, kde prišla myšlienka urobiť niečo, po čom je na Slovensku dopyt a čo tu v našom kraji chýba. Napadlo nám, že by nebolo od veci urobiť burgráreň, tým, že sme boli rodina sme neváhali a hlavne sme sa neobávali, že ideme do niečoho, čo nám neprinesie "zlaté plody". Keďže sme mali veľa vecí zmáknutých už zo spomínaného rodinného podniku nebáli sme sa ničoho a behom pár mesiacov sme založili gastro prevádzku, ktorá sídlila hneď v centre mesta Nové Zámky. Po čase sme sa kvôli lepším podmienkam ako je napr. parkovanie pre zákazníkov, väčší ruch, presťahovali a zabývali v nákupnom centre OC AQUARIO, takisto v Nových Zámkoch.

Prečo názov LOCO BURGERS & SANDWICHES?
Čo sa týka názvu tak to je veľmi vtipná storka, pretože my sme už vlastne všetko mali hotové, pripravené a chceli sme otvárať. Názov a logo stále nikde (smiech). Našťastie sme mali známeho, ktorý sa venoval marketingu a pomáhal nám sa inšpirovať. Vravel, že fičia také názvy, ktoré nesú latinsko-americký nádych, sú ľahko zapamätateľné a sú dvoj-slabičné (smiech). Mišo bol v tom čase v Amerike a po jeho vrátení sme sa snažili dať niečo dokopy, nakoniec to bol on, kto prišiel na názov pretože si prezeral americké ulice na mape a zahliadol jednu veľmi dlhú no začínalo to slovom LOCO. V preklade z latinsko-amerického jazyka to znamená bláznivý/šialený, a to vystihovalo presne nás v mladom veku. Ešte sme si chvíľu neboli istí či ponecháme tento názov, ale nakoniec sme to nechali tak (smiech).

A čo logo? Bolo ťažké ho vymyslieť? Mali ste už nejakú predstavu ako má vyzerať?
Logo je kapitola sama o sebe, na vývoji sme síce pracovali spolu, no nakoniec Pala napadlo ako by to mohlo vyzerať. Prekonzultovali sme to s našim dobrým kamarátom, ktorý je grafik a naozaj nám veľa poradil a pomohol, poprosili sme ho teda či by nám navrhol logo, súhlasil. To čo sa mu na začiatku podarilo vytvoriť bol totálny úlet (smiech). Chceli sme opäť niečo, čo nás bude vystihovať a hlavne čo osloví aj mladšiu generáciu. V tej dobe boli samí "snapbackári", a tak sme si zaumienili, že v logu bude mladý chalan, ktorý bude mať na hlave snapback šiltovku. Prvé výtvory boli také aké boli (smiech). No po nejakých úpravách, s ktorými nám pomáhal začínajúci umelec z Nových Zámkov a nakoniec to doladil náš grafik, kde sme sa dopracovali k finálnej verzii, ktorá nás sprevádza dodnes.

Začiatky väčšinou bývajú veľmi ťažké aké to bolo spočiatku u vás?
Vybavovačky a štart prevádzky bol pomerne rýchly. Dalo nám to trocha námahy, ale horšie to bolo s vyhotovovaním jedálneho lístka. Keď ti porozprávame čo sme všetko vymýšľali s prípravami jedál a ako sme to realizovali tak sa na nás budeš smiať (smiech). Chceli sme mať a aj máme vlastnú receptúru. Na začiatku sme si piekli vlastné žemle, ale to bola čistá katastrofa (smiech). Od nepodarených tvarov až po spečené gurmánske chuťovečky. Nakoniec sme si povedali, že piecť to priamo u nás nebudeme pretože to jednak zaberalo veľa času a od prípravy cesta cez kvasenie až po hotový produkt to trvalo veľmi dlho, tak sme si začali objednávať žemle z pekárne. Všetky objednané kusy sú stále podľa našej receptúry. Podobne to bolo aj s mäsom, no to sme si dovážali a chceli sme hlavne ponúkať také, ktoré bude pochádzať z bio farmy, nechceli sme polotovary ani nič podobné. Podarilo sa nám to. Dnes spolupracujeme s nemenovanou bio farmou, ktorá nám dodáva mäso najvyššej kvality.

Spomínali ste, že máte mäso z bio farmy, žemle z pekárne?
Áno je to tak, snažíme sa dať zákazníkom vždy čerstvé suroviny, preto sa niekedy u nás stane na večer ak prídete, že možno sa Vám neujde mäso kvôli vysokému dopytu cez deň. Mäso, ktoré dostaneme v daný deň aj minieme. Žemle takisto, sú čerstvé a treba ich minúť aby zákazníci mali tú pravú chuť čerstvosti. Takisto máme náš KNOW HOW, kde je základom používanie tajného korenia so zmesou bylín, ktoré dávame do burgrov, ale aj do sandwichov a ostatných jedál. Predsa je to chutnejšie.

Čo je u vás najpredávanejšou položkou?
Najpredávanejšou položkou v našej gastro prevádzke je Sheldon burger, skladá sa zo 100% hovädzieho mäsa, ktorého ti tam dáme 160g, chutného a kvalitného syru cheddar, do toho dostaneš na chuťové kanáliky karamelizovanú cibuľku s chrumkavou slaninkou a ako dresing, ktorý obohatí tieto všetky chute bude kečup s domácou tatarkou. Paradoxom je, že najpredávanejší nieje najchutnejší. Toto pomenovanie vlastnia rovno 2 burgre s názvami Jack Daniels a Don Pablo.

Prečo nesú názvy burgrov mená známych celebrít?
Tak napríklad burger s názvom Pamela. Keďže ona má prsia požehnane veľké a takisto sa v žemli nachádza poriadna dávka mletých kuracích pŕs tak poniesol takýto názov (smiech). Ak hovoríme o Don Pablo burgri, tak tam je spojitosť s agresivitou, ktorú zobrazuje vajíčko čo sa v ňom nachádza, ktoré muselo byť rozbité. Jack Daniels kvôli tomu, že hlavnou prísadou je omáčka BBQ s troškou Jacka.

Akú máte politiku na obmieňanie jedál?
Snažíme sa ponechať to čo je najlepšie a ak sa v našej ponuke nachádza položka, ktorá je málo predávaná tak ju po nejakej dobe zameníme za niečo nové. Nechceme obmieňať všetko pretože tie jedlá, ktoré ponúkame si naši zákazníci pýtajú nezoberieme im to, čo majú u nás najradšej. Jediné čo je každý mesiac nové sú špeciály burgrov, vždy sa snažíme vymyslieť podľa vlastnej receptúry nejakú chuťovečku, ktorá rozprúdi zákazníkom chuťové kanáliky (smiech).

Ponúkate možnosť franchisingu. Ako to funguje a koľko to vlastne stojí?
Pri nás franchising znamená odkúpenie značky LOCO, pod ktorou následne môžu ľudia fungovať. Týmto spôsobom sme už otvorili prevádzky v Nitre, v Liptovskom Mikuláši a máme aj mobilnú predajňu, ktorá sa zúčastňuje rôznych eventov. Dnes pripravujeme prevádzku, ktorá bude sídliť v Trnave, no ešte nevyzradíme na akom mieste. Aby si nás vedel odkúpiť musíš si vybrať z prvej varianty alebo z druhej, ktoré majú aj odlišné ceny. 1. variant je nasledovný: Zaplatíš nám sumu, ktorá je vopred stanovená, dostaneš všetky základné informácie krok po kroku. Od samotných úkonov na prevádzke, cez kontakty na overených pracovníkov, dodávateľov a iných nápomocných ľudí, s ktorými sme si za tie roky vybudovali skvelé vzťahy. Musí byť samozrejme dodržiavaný postup podľa vizualizácie (dizajn, rozloženie a pod.) ,ktorú obdržíš od nášho skvelého grafika, ktorý ti bude permanentne k dispozícii aj počas fungovania prevádzky. Podotýkame, že franchisant dostane manuál postupov a receptúry, ktoré musí striktne dodržiavať, inak mu hrozí pokuta, pri najhoršom odobratie licencie, teda sa ukončí spolupráca, a to hlavne preto aby sme predišli tomu, že nedodržiavaním postupov bude robiť zlé meno značke a jej rozvoju. Aj keď nájdu sa ľudia, ktorí experimentujú a začnú meniť dané postupy a receptúry podľa vlastného gusta, tak vo výsledku nastane problém. 2. variant je už o inom. Samozrejme je o niečo drahší, čo má za následok to, že všetky spomenuté úkony riešime my, dokonca sme ochotní zobrať monterky a náradie a riadne sa zapojiť. Okrem toho tento variant samozrejme zahŕňa ľuďmi nenávidenú byrokraciu , čiže všetky úrady pochodíme my resp. v tvojom doprovode aby sme ti boli vždy nápomocní. Cenu si už ale musíte zistiť prostredníctvom kontaktu na stránke: www.locoburgers.sk.

Na záver by som chcel vyzdvihnúť kvalitu týchto burgrov a takisto aj sandwichov a ostatných gastro pochutín v LOCO , sú jedinečne a hlavne tá chuť sa nedá opísať, tak pokiaľ si stále zvedavý a plný očakávaní na čo čakáš? Choď do hociktorej z prevádzok a nacháluj sa konečne týchto šmakociniek.

Rozhovor v spolupráci s REFRESHER
Zdroj: refresher.sk

Comments are closed.